Com es gasta
Prioritats de despesa
4,5 M
La despesa prevista en neteja i residus creix un 43% respecte de l’any anterior, al Masnou, i és una de les més elevades.
+26%
La partida en l’àmbit de medi ambient és una de les que més creix aquest any al pressupost i frega els 1,5 milions.
6,6 M
La despesa social s’eleva un 4% i supera els 6,5 milions, sumant les àrees de sanitat, educació i altres serveis socials.
+98%
Els recursos per al cicle de l’aigua gairebé es dupliquen, per a millores al clavegueram i l’abastament domiciliari.
Així evolucionen les partides pressupostàries
Clicant o passant el cursor per damunt de les columnes de cada partida, pots consultar-ne les quantitats pressupostades aquest exercici i l’anterior
Polítiques públiques per a tothom
Clica els perfils que et representin per consultar directament les partides del pressupost d’aquest any que més poden interessar-te
Jove
Família
Gent gran
Cultural
Ecologista
Esportista
Emprenedor
Usuaris viaris
Així es reparteix el pressupost
Quina de les tres fórmules de distribució de la despesa vols consultar? En el cas de la funcional i econòmica, pots navegar en fins a cinc nivells de detall clicant a cada requadre perquè n’apareguin els subapartats i, si no trobes el que busques, prova-ho al cercador de sota
Per àmbit: Distribució de les despeses no oficial, d’elaboració pròpia, per agrupar les partides d’una forma més comprensible. Amb un sol nivell de profunditat, per prioritzar la claredat.
Funcional: Distribució oficial que respon a la naturalesa de les activitats que es financen i a les necessitats a satisfer. És el més desagregat i detallat, amb cinc nivells de profunditat.
Econòmica: Distribució oficial en funció de la tipologia de despesa que es realitzi (de personal, en béns i serveis, financera, transferències…) i no a l’àmbit a que es destini. Amb quatre nivells de profunditat.
Descobreix totes les inversions previstes, sobre el mapa
Quines obres estan previstes al pressupost? Quines actuacions es preveuen? Quins edificis públics es construiran o reformaran?
Preguntes ràpides
- Quant es gasta en urbanisme?
-
Altres preguntes
Quant es gasta en urbanisme?
Quant es gasta en la gestió de residus i la neteja de l’espai públic?
Quants diners es dediquen a netejar la platja?
Quant es gasta en biblioteques?
Quant es gasta en sanitat?
Quant en gasta en igualtat?
Quin és el cost de les instal·lacions esportives?
Quina és la despesa principal del pressupost?
Quant es gasta en promoció turística?
Quant es gasta en festes?
El planejament, la gestió i l’execució urbanística s’enduen 1.555.039 euros. Enguany, en destaquen els 610.000 per convertir el carrer de Pere Grau en zona de vianants.
Aquest any s’ha iniciat un contracte nou, que ha suposat un increment d’1,5 milions d’euros respecte a l’anterior. Entre altres aspectes, inclou 450.000 euros per a l’adquisició dels nous contenidors intel·ligents.
Des de Medi Ambient es destinen 330.747 euros a mantenir la platja del Masnou neta.
Les biblioteques i els arxius públics del Masnou tenen un pressupost de 405.931 euros per al 2025, un 13% més que l’any anterior.
L’única atribució sanitària de l’Ajuntament és la protecció de la salubritat pública, la qual disposa d’un pressupost de 408.601 euros per al 2025, un 11% més que l’any anterior.
Per fomentar la igualtat, l’Ajuntament del Masnou hi ha destinat 110.258 euros.
S’han pressupostat 1.104.060 euros, la despesa més alta de la partida dedicada a l’esport.
El 44% del pressupost (12.988.572 euros) és per a serveis públics bàsics, partida que inclou la seguretat i mobilitat ciutadanes, habitatge i urbanisme, benestar comunitari i medi ambient.
La informació i la promoció turística augmenta un 34% i se situa en 20.525 euros.
El pressupost d’enguany destina 243.500 euros a festes populars i festivitats, un 19% més que l’any passat.
Consulta totes les despeses al detall
Indaga en totes i cadascuna de les partides, fins al cèntim! Selecciona a la dreta com vols que s’organitzin les despeses i tota la informació t’apareixerà en una taula a sota.
Tria què vols veure
Navega en diferents nivells de desagregació i detall de la despesa clicant en els símbols de suma i resta situats a l’esquerra. I clicant sobre la icona de l’última columna, podràs consultar com ha evolucionat els últims anys.
Pots accedir a aquestes i altres dades de gestió econòmica de l’Ajuntament del Masnou des de la secció de transparència del web institucional.
Les polítiques de medi ambient i transició ecològica guanyen pes en el pressupost del Masnou aquest any. De forma molt destacada, es renoven les actuacions de recollida, gestió i tractament de residus, que incrementen la seva partida dels 2,1 als 2,9 milions d’euros, amb un contracte que incorpora diverses millores per avançar cap a un reciclatge més eficient.
En aquest sentit, una inversió de 458.000 euros permetrà instal·lar contenidors intel·ligents per a totes les fraccions, excepte el vidre, amb identificació d’usuari. Això permetrà establir un calendari d’obertures setmanals limitat en el cas de la fracció resta, per fomentar la separació a les llars i implantar una taxa justa. Les famílies que més reciclin tindran la quota més bonificada.
D’altra banda, el pressupost de l’àrea de medi ambient creix un 14,7%, fins als 1.351.958 euros, sobretot pel nou contracte per a la neteja de platges, que allarga el període de temporada alta, amb actuacions més intensives.
També es mantindrà l’aposta per la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Ja estan concloses les de l’Edifici Centre, el nou Pavelló esportiu i la Casa de la Vila, es troben en curs les del dipòsit d’aigua pròxim al cementiri, l’escola Ocata, l’escola Ferrer i Guàrdia i Ca n’Humet, i aquest any, se’n preveuen de noves a la coberta de la piscina municipal de la remunta d’una planta del Pavelló esportiu municipal i a l’escola Lluís Millet.
Els comptes també permetran millorar la xarxa d’aigua, amb unes partides de 128.000 euros, per promoure’n l’estalvi i minimitzar pèrdues. Es renovaran les instal·lacions a tres carrers: Amadeu I, Capitans Comellas i Fra Juníper i Serra. Així mateix, 50.000 euros més serviran per a actuacions d’estalvi d’aigua a la platja i al passeig marítim.
Els recursos disponibles per a la cultura creixen un 6,7%, al Masnou, fins als 1,4 milions, aquest any. Les partides per a promoció cultural augmenten especialment, un 10,5%, fins als 353.100 euros, però també se’n destinen 405.931 a biblioteques i arxius, 157.037 euros per a protecció i gestió del patrimoni històric i artístic i 92.167 per a equipaments culturals i museus.
Aquests recursos serviran, per exemple, per finançar despeses de teatre, música i dansa (123.000 euros) o festivals artístics i culturals (112.000 euros), a banda de la Festa Major, amb una partida de 160.000 euros. Igualment, se’n reserven 12.000 per a activitats de foment de la lectura.
Entre les inversions culturals previstes, l’Espai Casinet en rebrà per valor de 8.500 euros, per a la finalització de la sala C i per a utillatge de sonorització i il·luminació i mobiliari. L’Espai Escènic Iago Pericot també gaudirà de 7.000 euros per a millores de sonorització i il·luminació i de reposició de butaques. I també se’n reserven 5.250 per a millores diverses al Museu Municipal i 2.750 més per a actuacions a l’Arxiu.
A banda, el pressupost preveu una partida de 50.000 euros per a la celebració del Bicentenari del Masnou, per commemorar la independència del municipi, efectiva des de l’any 1825. Aquests actes inclouran diverses exposicions, la presentació d’un llibre, tallers educatius i un itinerari guiat, entre d’altres, a més d’un monument commemoratiu.
Les famílies amb fills en edat escolar es beneficiaran de l’increment pressupostari en l’àmbit de l’educació, que creix fins als 2.217.956 euros. Uns recursos que permeten incrementar la partida per al menjador de les escoles bressol, fins als 128.324 euros, o invertir 50.000 euros en actuacions de manteniment i millora a les escoles. Igualment, els comptes han de facilitar l’accés educatiu a totes les llars, amb 40.000 euros en ajuts per a l’escolarització I2, 20.000 euros en ajuts per a llibres i material escolar o 35.000 euros per a ajuts per als casals d’estiu.
Més enllà dels centres educatius, el pressupost reserva 28.500 euros per a activitats per a la infància. Creix també un 26,9% la partida per al centre obert Maricel, per a infants i joves entre els 6 i els 18 anys, fins als 102.554 euros, i es destinen 75.778 euros a l’Escola Municipal de Música.
Convé recordar que en l’últim procés de pressupost participatiu una de les actuacions vencedores va ser la instal·lació d’infraestructures per garantir ombra als patis de les escoles i als parcs infantils. La partida prevista era de 250.000 euros, la qual s’haurà d’incorporar als comptes un cop els estudis del projecte certifiquin aquesta quantitat. Mentrestant, però, ja hi ha inclosos 36.640 euros per a manteniment i seguretat dels parcs infantils.
Una de les grans problemàtiques del jovent són les dificultats per a l’emancipació. Per ajudar en aquest àmbit, els pressupostos del 2025 reserven 310.671 euros per a polítiques d’habitatge, més de la meitat dels quals (180.000 euros) són per finançar subvencions per a accés a l’habitatge.
Més enllà del cost dels pisos, però, l’escassetat de recursos fruit de la desocupació i la precarietat és un altre element que torpedina l’autonomia de la gent jove. Per contribuir també a fer front a l’elevat atur juvenil, els comptes destinen 633.881 euros a polítiques per a foment de l’ocupació.
Igualment, les activitats per a joves tenen prevista una partida específica de 32.000 euros. Ara bé, aquest és un dels col·lectius que més gaudeix de les festes populars, les quals augmenten el seu pressupost en un 19,4%, fins als 243.500 euros. Bona part d’aquest import servirà per finançar la Festa Major del Masnou, dotada amb 160.000 euros.
El pressupost del 2025 reforça les polítiques per garantir una vellesa digna a la gent gran del Masnou. Una de les principals partides dels comptes és la destinada a finançar el servei d’atenció domiciliària, la qual creix un 8,7%, fins als 622.000 euros. Augmenten en una proporció similar els recursos per al servei de teleassistència domiciliària, amb 65.000 euros, un 8,3% més que l’exercici anterior.
Una altra àrea que s’incrementa especialment és la de transport públic, la qual és ara un 34,7% superior, amb 319.000 euros, majoritàriament destinats a l’autobús urbà, per garantir una mobilitat fàcil i segura al municipi i l’entorn. El canvi d’itinerari de la línia C-15 ha permès donar servei al barri de la Colomina i la part alta de Santa Madrona, ara amb accés directe a l’estació d’Ocata.
A més, el nou pressupost habilita una partida per posar en funcionament una nova línia d’autobús que connecti la plaça de l’1 d’Octubre de Teià amb el Masnou Alt i l’estació d’Ocata, i a la pràctica serà un bus llançadora a l’estació Rodalies del Masnou.
D’altra banda, si això no és prou, els comptes també reserven 15.000 euros per a ajuts per a mobilitat en taxi.
Les partides destinades a les polítiques d’esport al Masnou creixen, el 2025, fins als 1.365.011 euros. Uns recursos que es destinen sobretot al manteniment i millora de les instal·lacions esportives, un objecte que té reservats fins a 1.104.060 euros. Tot i això, 161.358 euros més es destinaran a actuacions per a la promoció i foment de l’esport.
Entre les inversions previstes en aquests equipaments, es preveu gastar 100.000 euros en l’ampliació de la sala d’activitats dirigides del Complex Esportiu i la reubicació dels despatxos a planta baixa. Igualment, es vol adequar l’antic gimnàs en sala per a la pràctica d’spinning, amb actuacions en parets, sostres, il·luminació i ventilació per fer-ho possible.
Més enllà del Complex Esportiu, els pressupostos incorporen una partida de 50.000 euros per a l’adequació d’alguns vestuaris dels camps de futbol del Club Atlètic Masnou i del Club Deportiu Masnou.
L’àrea de comerç, turisme i pimes guanya recursos especialment en el pressupost del 2025. En concret, s’incrementa en un 19,2%, fins als 855.798 euros. Explica aquesta evolució sobretot l’alça de les partides per fomentar i ajudar el comerç, les quals creixen aquest any en un 54,6% i arriben als 395.522 euros, si bé també destaquen els 296.003 euros reservats per al desenvolupament industrial del Masnou.
Entre les actuacions previstes amb aquests recursos, l’Ajuntament disposarà de 44.000 euros per finançar subvencions per al foment de l’emprenedoria i l’empresa. També hi ajudarà l’adequació del centre d’empreses Casa del Marquès, que comptarà amb 29.630 euros per a la reforma de la planta baixa i la millora de les instal·lacions, per així va esdevenir un millor espai per al suport emprenedor.
Igualment, el capítol d’inversions també incorpora 100.000 euros per a actuacions de manteniment i millores del Mercat Municipal.
Els pressupostos del 2025 preveuen diverses actuacions per millorar les vies públiques, per al trànsit de persones i de vehicles. Una inversió emblemàtica que incorpora és la reurbanització del carrer de Pere Grau entre els carrers de Pintor Villà i Capitans Comellas, per convertir-lo en un carrer per a vianants, amb un cost de 610.822 euros. El carrer tindrà una plataforma única i s’aprofitarà per renovar l’enllumenat i per col·locar mobiliari urbà i parterres amb arbrat, per fomentar la zona com un espai de relació.
Igualment, es preveu urbanitzar el passeig de Romà Fabra, amb les voreres més amples, i també ampliar la vorera de la banda de mar del carrer de Guilleries. Es millorarà la il·luminació de la sendera marítima, en la connexió amb Montgat, i s’instal·laran umbracles a la plaça Nova de les Dones del Tèxtil i a la plaça del Mercat Vell.
Convé recordar, a més, que l’últim procés participatiu va votar 250.000 euros en millores en l’accessibilitat de les voreres del Masnou i 50.000 euros per replantar arbres. Unes actuacions que, un cop disposin dels projectes i estudis definitius, caldrà incorporar al pressupost.
D’altra banda, l’àmbit d’ordenació del trànsit i de l’estacionament creix enormement, un 56,4%, fins als 843.455 euros, a banda de la partida de 98.376 euros en mobilitat urbana. Un pressupost que ha de permetre facilitar el trànsit als vehicles, si bé també es notarà el fet que, amb els canvis en la recollida d’escombraries, se’n reduiran els punts d’aportació de 150 a 100. Això farà guanyar places d’estacionament i espai per a vianants i, a la vegada, es generaran menys punts negres al voltant d’aquestes zones de contenidors.
Finalment, també creix especialment la partida de transport públic. Ho fa en un 34,7%, amb 319.000 euros, majoritàriament destinats a l’autobús urbà. A més del recent canvi d’itinerari de la línia C-15, ara s’habilita una partida per posar en funcionament una nova línia d’autobús que connecti la plaça de l’1 d’Octubre de Teià, amb el Masnou Alt i l’estació d’Ocata, i a la pràctica serà un bus llançadora a l’estació Rodalies del Masnou.